Zoals de naam reeds aangeeft, haalt een lucht water warmtepomp zijn energie uit de omgevingslucht. Het zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om naar warm water. Dit kan u vervolgens gebruiken voor sanitair warm water, centrale verwarming of vloerverwarming. Hierdoor is dit een milieuvriendelijk en goedkoper alternatief voor de traditionele verwarmingsketel, want deze verbruikt aardgas of stookolie.

Wanneer is het interessant om een lucht water warmtepomp te gebruiken?

Indien u een bestaande verwarmingsketel heeft en deze wenst te vervangen met een energiezuinig alternatief, is dit type warmtepomp een goede keuze. Het is gemakkelijk aan te sluiten op de bestaande lage-temperatuurradiatoren of vloerverwarming. Er hoeft niet opengebroken te worden.

Wij gebruiken enkel lucht water warmtepompen van Daikin. Deze zijn kwalitatief gezien de beste op de markt.

En uiteraard is dit soort warmtepomp ideaal bij nieuwbouw voor het produceren van sanitair warm water en voor vloerverwarming.

Heeft u reeds zonnepanelen? Dan is deze warmtepomp een perfecte combinatie om op 100% groene energie te leven.

Wanneer u een nieuwe verwarmingsinstallatie heeft, is een lucht water warmtepomp interessant. Zo kan er meteen gewerkt worden met een lage temperatuurverwarming zoals bijvoorbeeld bij een vloerverwarming. Hiermee kan de warmtepomp het maximale uit zijn rendement halen. Ook de combinatie van verwarming en sanitair water is een mogelijkheid. We helpen u dan ook graag bij het maken van deze keuzes.

Ook de verwarming van uw zwembad kan gedaan worden met deze warmtepomp. Deze werkt compleet op zichzelf en kan moeiteloos op bestaande waterleidingen aangesloten worden. Wanneer u een lucht-water warmtepomp met een grotere capaciteit wenst te gebruiken, kan dit vervolgens ook nog eens op uw sanitair water aangesloten worden.

Wat is nu een verschil tussen de lucht-lucht warmtepomp en de lucht-water warmtepomp?

De lucht lucht warmtepomp brengt via een ventilator de warmte naar binnen. De warmte gebruikt voor het verwarmen van sanitair water of voor de centrale verwarming. De warmtepomp brengt de lucht via een centrale verwarmingssysteem het huis binnen. Een lucht-lucht warmtepomp kan ook als airconditioning dienen in de zomer.

Net zoals bij een lucht-lucht warmtepomp, bestaat de lucht-water warmtepomp uit een binnen-en een buitenunit. De kostprijs voor beide systemen zijn relatief gelijklopend.

Werking van een lucht water warmtepomp

De buitenunit gebruikt een warmtepomp om de omgevingslucht te absorberen. Dit kan door middel van een koelmiddel en een condensor. Vervolgens ontvangt de binnenunit de warmte en gebruikt deze dit om het water op te warmen. Het warme water wordt hierna overgebracht naar de waterleidingen.

Voordelen van een lucht water warmtepomp

  • Eenvoudig te installeren. Er moeten geen grote werken gebeuren. Hierdoor zullen onze installatiekosten ook lager liggen.
  • Energiezuinig. Een warmtepomp heeft een lagere temperatuur nodig dan de meeste verwarmingsketels om eenzelfde warmtegevoel op te wekken. Erbovenop haalt deze warmtepomp ook nog eens tot 75% van de benodigde energie uit de natuur.
  • Milieuvriendelijk. Een warmtepomp gebruikt geen fossiele brandstoffen. Wanneer u dit vervolgens kan combineren met zonnepanelen, dan bent u volledig energie onafhankelijk en gebruikt u 100% groene energie.

Toepassingen

Sanitair warm water

Een lucht-water warmtepomp is ideaal om te gebruiken voor uw sanitair water. Denk zo aan een lekker warme douche of bad. U kan zowel kiezen voor sanitair warm water als voor verwarming in een 2-in-1 systeem.

daikin lucht water warmtepomp voor sanitair warm water

Zwembad

Vaak wordt een lucht-water warmtepomp gebruikt voor het zwembad. Doordat het rendement van deze warmtepomp in de tussenseizoenen en de zomer het hoogst is, kan u perfect gebruik maken van een warm zwembad tijdens de periodes waar het anders te koud zou zijn om te zwemmen. Zo kan u dus extra lang genieten van uw zwembad.

zwembadverwarming met lucht water warmtepomp

Wandverwarming en vloerverwarming 

Het is perfect mogelijk om een lucht-water warmtepomp te combineren met wand- en vloerverwarming. Dit komt doordat deze een lagere temperatuur nodig hebben dan andere verwarmingstoestellen. Radiatoren met een lage temperatuur zijn natuurlijk ook uiterst geschikt.

warmtepomp vloerverwarming