vloerverwarming, gezellige warmte

Vloerverwarming is uitstekend geschikt als verwarming bij nieuwbouw en renovatie. De aangename, comfortabele warmte en de lage verwarmingskosten maken dit de meest geschikte verwarming.

Bij nieuwbouw is het plaatsen van vloerverwarming eenvoudig te realiseren. Tijdens het bouwproces worden de leidingen meteen netjes in de vloer verwerkt.

Bij renovatie van een woning moet de vloer uitgegraven worden en wordt de nieuwe vloer heropgebouwd waarbij de vloerverwarming mee in de nieuwe vloerlagen wordt geïntegreerd. Dat lijkt omslachtig maar als je dan toch je woning renoveert loont het vaak de moeite. De vloerverwarming is veel esthetischer dan het behoud van oude verwarmingsbronnen, je bespaart er op termijn zowat 20% energie mee en je hoeft zich de rest van je leven geen zorgen meer te maken over je verwarming.

 

Hoe werkt vloerverwarming?

De vloerverwarming die wij plaatsen werken met warm water dat door de leidingen wordt verspreid. Het water opwarmen kan op verschillende manieren. Indien mogelijk raden wij het gebruik van een condensatieketel op aardgas aan. Dit is momenteel zowat de meest economische manier. Verder vullen we deze aan met een lucht/water warmtepomp van Daikin. Dit is ideaal om in het tussenseizoen als alleenstaande verwarmingsbron te gebruiken of om in een zeer strenge winter een tandje bij te steken zodat je op geen enkel moment hoeft in te boeten aan een aangename omgevingstemperatuur.

Het warm water wordt verdeelt via de leidingen die onder het volledige vloeroppervlak lopen. Dit zorgt voor een gelijkmatige verspreiding in de woonruimte. Met een gewone of een slimme thermostaat stel je gemakkelijk de gewenste temperaturen in op het juiste moment.

Vloerverwarming zorgt, door de gelijkmatige verspreiding van de warmte veel sneller voor een aangename gevoelstemperatuur. Het is zelfs mogelijk om de thermostaat zowat 2°C minder in te stellen zonder het gevoel te hebben dat het kouder is. Hierdoor bespaar je opnieuw op je energiefactuur.

 

vloerverwarming, installatie met condensatieketel op gas en warmtepomp

Kan je ook koelen?

Doordat wij vloerverwarming meestal combineren met een lucht/water warmtepomp, kunnen wij in de zomer gekoeld water door de leidingen sturen. Dit zorgt voor een aangename verkoeling op hete zomerdagen.

 

Enkel in de woonkamer?

In de meeste gevallen wordt vloerverwarming enkel op het gelijkvloer toegepast. In de woonkamer en keuken is het fijn om de hele dag een gelijkmatige temperatuur te behouden.

Dit is echter niet nodig in slaapkamers en de badkamer. In deze ruimten werken we met individueel regelbare lucht/lucht warmtepompen. Naast een aangename verwarming op momenten dat deze echt nodig is, kan in de zomer ook gebruik gemaakt worden van de airco-functie van deze warmtepompen.

 

Voordelen van vloerverwarming

  • Met vloerverwarming bespaar je zowat 20% op je verwarmingskosten omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moeten produceren.
  • Mits het gebruik van een warmtepomp kan de vloerverwarming in de zomer voor een aangename verkoeling zorgen.
  • De gelijkmatige spreiding van de warmte zorgt voor een aangenaam comfortgevoel.
  • Vloerverwarming voorkomt luchtcirculatie zodat je geen last hebt van stofdeeltjes in de lucht. Je profiteert verder van een betere luchtvochtigheid, minder huismijt en een verlaagd risico op schimmelvorming.
  • De thermostaat kan 2°C lager ingesteld worden om hetzelfde comfort te krijgen als bij verwarmen met radiatoren.

 

Prijs vloerverwarming

De prijs om vloerverwarming te installeren is zowat 30% hoger dan een klassieke verwarming met radiatoren. Maar die meerprijs wordt al snel terug verdiend door het veel hogere rendement. Je bespaart immers 20% op je verwarmingskosten.