Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgasaansluiting of de traditionele verwarmingsketel. Bovendien is het erg zuinig. Dankzij de warmtepomp wordt drie tot vier kwart van de warmte die geproduceerd wordt volledig gratis.

Met een warmtepomp kan u uw woning namelijk verwarmen met hernieuwbare energie. Dit komt doordat deze deels op elektriciteit werkt en deels op energie die onttrokken wordt aan de buitenlucht. Hiermee halen warmtepompen ‘gratis’, hernieuwbare energie uit de omgeving. Een warmtepomp wint bij elke kWh energie uit het stopcontact 2 tot 4 kWh gratis uit de omgeving.

Warmtepompen zijn tot 4 keer zuiniger dan andere elektrische verwarmingssystemen. 

Dankzij een warmtepomp kan u uw woning of sanitair water op basis van natuurlijke hernieuwbare energie verwarmen.

Wij werken enkel met lucht lucht warmtepompen en met lucht-water warmtepompen van Daikin.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp is een pak zuiniger in verbruik en uw investering is dan ook snel terugverdiend.

  • Het systeem is uiterst milieuvriendelijk. Doordat meer en meer mensen trachten zorg te dragen voor het milieu, is dit dus een win-win situatie. Die is 50% lager dan dat van een stookolieketel, 40% minder dan een gasketel en 30% minder dan een condensatieketel.
  • Indien u hernieuwbare energie zoals zonnepanelen gebruikt, kan u uw warmtepomp daaraan aansluiten zodat de CO₂-uitstoot om uw woning te verwarmen tot nul gereduceerd kan worden.
  • Warmtepompen zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Eens de warmtepomp geplaatst is, hoef je er nauwelijks naar om te kijken.
  • De levensduur van een warmtepomp is uiterst lang. Zo gaat deze gemiddeld 15 à 20 jaar mee. Wij gebruiken echter enkel warmtepompen van Daikin. Deze gaan in de praktijk vaak langer dan 30 jaar mee.
  • Met de warmtepomp airco van Daikin kan u zowel verwarmen als koelen.

Toepassingen van een warmtepomp

Warmtepompen kunnen voor allerhande doeleinden gebruikt worden. Hier geven we alvast enkele voorbeelden.

Verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp

Bij lucht-lucht warmtepompen wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken en als warmte lucht in de te verwarmen ruimte geblazen. Wij gebruiken daarbij vaak de warmtepomp airco van Daikin, zodat u niet alleen kan verwarmen in de winter, maar in de zomer evengoed kan koelen dankzij de geïntegreerde airco.

We gebruiken enkel warmtepompen van Daikin. Bij onze installatie zijn we enorm aandachtig voor het interieur. De Daikin warmtepompen zijn het meest geschikt om het interieur niet te ontsieren doordat hier bij het ontwerp heel veel aandacht werd aan besteed.

Daikin Warmtepomp lucht lucht

Verwarmen met een lucht-water warmtepomp

Bij lucht-water warmtepompen wordt de warme lucht die aan de buitenlucht wordt onttrokken, gebruikt om water te verwarmen. Dit opent een aantal mogelijkheden.

Zo kan het warme water gebruikt worden als aanvulling op een bestaande centrale verwarming met lage-temperatuurradiatoren.

Vloerverwarming en/of wandverwarming met een lucht-water warmtepomp

Het is perfect mogelijk om een warmtepomp te laten installeren door ons zonder dat er radiatoren of convectoren in de woning zichtbaar zijn. Hiervoor kiest u dan voor een vloer- en/of wandverwarming. Deze vloerverwarming is een ideale combinatie met een warmtepomp. Hierbij wordt er in de vloer of wanden van uw woning een buizennet geïnstalleerd waarin vervolgens het warme water gaat circuleren. En uiteraard is deze vorm van verwarming ook gestuurd door een al dan niet slimme thermostaat.

Voor de wandverwarming is er ook de optie om gebruik te maken van kanalen waarmee de warme lucht ingeblazen kan worden. Vloerverwarming heeft ook nog het voordeel dat de temperatuur van het water veel lager ligt om toch dezelfde resultaten te bereiken als een systeem dat gebaseerd is op radiatoren.

warmtepomp vloerverwarming

Verwarming van sanitair water

Lucht-water warmtepompen kunnen ook gebruikt worden als ondersteuning voor de productie van sanitair warm water. Verder bestaat er ook een mogelijkheid om een warmtepompboiler te installeren. Deze wordt dan enkel gebruikt voor de productie van warm water. Dit soort boilers maakt gebruikt van de restwarmte van de woning. Een warmtepompboiler wordt doorgaans geïnstalleerd in een ruimte zoals een kelder. Hier is er namelijk veel restwarmte aanwezig, wat ideaal is. Tijdens een renovatie kan hiermee behoorlijk bespaard worden op de energiefactuur.

daikin lucht water warmtepomp voor sanitair warm water

Zwembadverwarming

Een warmtepomp kan ook gebruikt worden om een zwembad te verwarmen. Dit is een erg voordelige manier van verwarming. Ze zijn 50 tot 70% zuiniger dan installaties op gas of stookolie.

zwembadverwarming met warmtepomp

 

Warmtepomp airco: verwarmen én koelen

De warmtepomp airco van Daikin is uitstekend geschikt voor verwarmen en koelen. Het zijn in feite lucht-lucht warmtepompen, maar in plaats van warmte uit de lucht te halen en deze naar binnen te brengen, wordt met een beperkte hoeveelheid energie warmte aan de binnenlucht onttrokken en afgegeven aan de buitenlucht. Traditionele airco’s worden steeds minder gebruikt, omdat de technologie van warmtepomp airco’s beter en zuiniger is.