De Warmtepomp maakte enkele jaren haar intrede in residentiële woningen. Slechts voor een kwart van haar verbruik is er elektriciteit nodig en maakt het een ecologisch alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallaties.

Een warmtepomp haalt warmte van lagere temperatuur uit de buitenlucht, bodem of grondwater en geeft die op een hogere temperatuur af in de woning. Concreet wordt er een koelmiddel in een gesloten circuit rondgepompt. In de verdamper wordt warmte uit de buitenlucht ontrokken. Het koelmiddel begint te koken en verdampt. De compressor zuigt deze damp aan en brengt deze naar een hogere druk en temperatuur. Dit hete gas gaat dan door de condensor waar het zijn warmte kan afgeven. Het koelmiddel condenseert dan en wordt via het expansieventiel terug in de verdamper gespoten zodat de cyclus opnieuw kan beginnen. Deze cyclus is bovendien omkeerbaar. De verdamper wordt dan de condensor of omgekeerd. Daardoor is het mogelijk om met dezelfde warmtepomp of airco zowel te koelen als verwarmen.

Er bestaan 3 soorten warmtepompen:

  1. lucht – water warmtepomp
  2. lucht – lucht warmtepomp
  3. grond(water) – water warmtepomp

HM Technics werkt enkel met de lucht – water en lucht – lucht warmtepompen. Dit omdat voor grond(water) – water warmtepompen boringen nodig zijn. Deze boringen zijn duur, wat de terugverdientijd lang maakt en het dus niet rendabel is in ons klimaat. HM Technics biedt producten aan van hoge kwaliteit en werkt daarom enkel met Daikin warmtepompen. Meer info over alle producten vindt u op de website van Daikin.

Een lucht – water warmtepomp onttrekt dus warmte aan de buitenlucht en geeft deze warmte af aan het watercircuit binnen. Die warmte wordt dan gebruikt voor het sanitair warm water of voor de centrale verwarming. Dit systeem is ideaal in combinatie met vloerverwarming.

Een lucht – lucht warmtepomp onttrekt ook warmte aan de buitenlucht en geeft deze warmte binnen af via de lucht. In de winter kan de woning verwarmd worden en in de zomer gekoeld, dit met eenzelfde systeem.

Meer info of graag een offerte voor uw warmtepomp? Aarzel niet en neem contact op met HM Technics, uw warmtepomp installateur uit Ronse!

Voordelen warmtepompen

  • Energie besparend
  • Hernieuwbare energie
  • Verfrissend in zomer, verwarmend in winter
  • Koelen en verwarmen met 1 toestel
  • Werking tot -25°
HMTechnics-warmtepompen-plaatsen